Napriek tomu, že máme veľký výber receptov, nevyskytuje sa táto zelenina v našej kuchyni práve najčastejšie. Pritom by sme ju pre jej zázračné účinky mali jesť denne. Pre tých, ktorí ešte chuti červenej repy nepodľahli, prinášame netradičný recept s kokosom, ktorý okrem toho, že spĺňa podmienky zdravého, vyváženého jedálnička je navyše i veľmi chutný a určite si ho obľúbite.
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 40g masla
- 20g olivového oleja na varenie
- 300g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 600g červenej repy
- 250ml kokosového mlieka
- 150g cherry rajčín (je možné použiť aj pretlak)
- 150g zelených fazuliek
- 13g strúhaného kokosu
- 3 kávové lyžičky karí korenia
- zeleninový vývar
- jazmínová ryža ako príloha: 320g v surovom stave
Postup prípravy:
Maslo a olej rozohrejeme na panvici, pridáme na kostičky nakrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme karí korenie, premiešame a zalejeme vývarom. Pridáme nahrubo nastrúhanú červenú repu, prelisovaný cesnak a opäť poriadne premiešame. Rajčiny sparíme, stiahneme šupku, a takto pridáme ku zmesi. Zelené fazuľky nakrájame na 2cm kúsky pridáme ku zmesi. Zmes zalejeme kokosovým mliekom a vývarom, necháme zopár minút podusiť. Na záver pridáme strúhaný kokos a celú zmes premiešame. Môžete podávať s jazmínovou ryžou a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Komentár nutričnej terapeutky:
Červená repa je vhodnou voľbou pre zdravý jedálny lístok. Povzbudzuje činnosť žalúdka, má schopnosť potlačiť vírusy a baktérie, upravuje činnosť srdca, posilňuje kosti, cievy i kožu. Červená repa pomáha pri poklese imunity a posilňuje telo v mnohých smeroch.
Nutričné hodnoty na jednu porciu:
- 3 305 kJ 613 Kcal
- 33 g bielkovín
- 42 g tuku
- 99 g sacharidov