Môžete použiť akúkoľvek zmes zeleniny, dobrý je karfiol, kaleráb, mrkva ... Sabdží sa môže podávať ako samostatné jedlo, prípadne ak niekto chce, môže si dať k nemu i ryžu.
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 1 cuketa
- 3-4 zemiaky
- pár šampiónov
- zelené fazuľky
- 1/4 bielej hlávkovej kapusty
- 1 cibuľa (malá)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 rajčiny (alebo 2 lyžičky rajčinového pretlaku)
- 2 lyžice olivového oleja
Korenie:
- 1 lyžička indického karí
- 1 lyžička mletého koriandru
- 2 lyžičky mletého rímskej rasce
- 1 lyžička sladké papriky
- 1 lyžička chilli (podrvená alebo čerstvá chilli paprička)
- 1 lyžička celej hnedej horčice
Postup prípravy:
Na oleji speníme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a všetko korenie. Necháme rozvoňať a pridáme posekané rajčiny. Ako prvú zeleninu pridáme nakrájanú kapustu a zemiaky. Podlejeme trošku vodou, osolíme. Postupne pridávame ostatné suroviny, fazuľku, cuketu. Podlievame iba tak, aby sme nemali zmes príliš riedku a vodnatú.
Komentár nutričnej terapeutky
Kombinácia rôznych druhov zeleniny vám dodá také množstvo vlákniny, ktoré vás zasýti a pomáha tráveniu. V strave má naše obyvateľstvo vlákniny málo, preto je toto jedlo ideálne. V priebehu dňa je vhodné doplniť jedálniček ešte o ďalšie dôležité zložky potravy, a to o plnohodnotné bielkoviny. Jedálniček doplňte o vajcia, syry alebo šunku.
Nutričné hodnoty na jednu porciu:
- 2569 kJ 613 Kcal
- 17 g bielkovín
- 12 g tuku
- 117 g sacharidov
- 0 mg cholesterolu
- 10 g vlákniny