Zeleninové sabdží

Sabdží je indický spôsob prípravy zeleniny, prípadne zemiakov, ktoré sa za pridania vhodného korenia a oleja dusia.

img

Môžete použiť akúkoľvek zmes zeleniny, dobrý je karfiol, kaleráb, mrkva ... Sabdží sa môže podávať ako samostatné jedlo, prípadne ak niekto chce, môže si dať k nemu i ryžu.

Ingrediencie pre 4 porcie:

  • 1 cuketa
  • 3-4 zemiaky
  • pár šampiónov
  • zelené fazuľky
  • 1/4 bielej hlávkovej kapusty
  • 1 cibuľa (malá)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 rajčiny (alebo 2 lyžičky rajčinového pretlaku)
  • 2 lyžice olivového oleja

Korenie:

  • 1 lyžička indického karí
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • 2 lyžičky mletého rímskej rasce
  • 1 lyžička sladké papriky
  • 1 lyžička chilli (podrvená alebo čerstvá chilli paprička)
  • 1 lyžička celej hnedej horčice

Postup prípravy:

Na oleji speníme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a všetko korenie. Necháme rozvoňať a pridáme posekané rajčiny. Ako prvú zeleninu pridáme nakrájanú kapustu a zemiaky. Podlejeme trošku vodou, osolíme. Postupne pridávame ostatné suroviny, fazuľku, cuketu. Podlievame iba tak, aby sme nemali zmes príliš riedku a vodnatú.

Komentár nutričnej terapeutky

Kombinácia rôznych druhov zeleniny vám dodá také množstvo vlákniny, ktoré vás zasýti a pomáha tráveniu. V strave má naše obyvateľstvo vlákniny málo, preto je toto jedlo ideálne. V priebehu dňa je vhodné doplniť jedálniček ešte o ďalšie dôležité zložky potravy, a to o plnohodnotné bielkoviny. Jedálniček doplňte o vajcia, syry alebo šunku.

Nutričné hodnoty na jednu porciu:

  • 2569 kJ   613 Kcal
  • 17 g bielkovín
  • 12 g tuku
  • 117 g sacharidov
  • 0 mg cholesterolu
  • 10 g vlákniny