Zapečené cestoviny s rajčinami, mozzarellou a bazalkou

Kombinácia rajčín, čerstvej bazalky, cesnaku a mozzarelly patrí neodmysliteľne k typickým chutiam Stredomoria, leta a prázdnin. Tieto ingrediencie spolu tak výborne ladia, že výberom akéhokoľvek receptu, ktoré obsahujú, určite nepokazíte žiadny obed, či večeru a nesklamete svojich stravníkov.

img

Na varenie je najlepšie používať čerstvú bazalku, ktorú môžete pestovať veľmi jednoducho v kuchyni na okne a denne si ju trhať, pretože veľmi rýchlo dorastajú nové výhonky. Len ju nezabudnite pravidelne polievať.

Ingrediencie pre 4 porcie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1,6 kg zrelých rajčín, sparených, olúpaných a pokrájaných (alebo konzerva krájaných rajčín)
  • bazalkové lístky
  • soľ, korenie
  • vinný ocot, cukor na dochutenie
  • 500 g cestovín
  • 200 g mozzarelly

Postup prípravy:

V panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľku do mäkka. Pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky, rajčiny a trochu vody. Privedieme k varu a necháme tak cca 20 minút povariť. Omáčku potom rozmixujeme. Natrháme lístky bazalky a vhodíme na panvicu. Zmes osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme vinný ocot a cukor.
Cestoviny uvaríme a zmiešame s polovinou rajčinovej omáčky.
Zapekaciu misu vytrieme olivovým olejom, do nej nasypeme vrstvu uvarených cestovín. Na cestoviny nalejeme ďalšiu omáčku a na vrch poukladáme plátky mozzarelly. Všetko rovnako vrstvíme a končíme mozzarelou. Zapekáme cca 15-20 minút na 180 stupňov.

 

Komentár nutričnej terapeutky:

Mozzarella je veľmi hodnotný syr, ktorý dodá telu množstvo vápnika, ktorý je dôležitý pre kosti a zuby. Pri príprave jedla je dôležité používať iba dozreté paradajky. Platí zásada, že čím je paradajka červenšia, tým je zdravšia. Paradajky obsahujú veľké množstvo vitamínov (C, draslík, kyselinu listovú, vitamín K, D, E, B1, B2, B3, B5, B6, B12) a minerálov (vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén). K ďalšiemu dennému jedlu si nezabudnite pridať zeleninový šalát.

Nutričné hodnoty na jednu porciu:

  • 3000 kJ
  • 716 Kcal
  • 30 g bielkovín
  • 21 g tukov
  • 109 g sacharidov
  • 45 mg cholesterolu
  • 5,4 g vlákniny